fredag 26. september 2008

Repetisjonsoppgaver kapittel 8

1. Hva er en nyhet? Hva er typiske kjennetegn ved en nyhet?
En nyhet er informasjon om en aktuell hendelse, noe som har hendt i samfunnet. De skal også prioritere nytt framfor gammelt, nært framfor fjernt, konflikt og drama framfor harmoni, person framfor sak og kjente og rike personer framfor folk flest. Nyheten skal også inneholde titler, mellomtitler, ingress, by-line, brødtekst og mellomtitler

2. Hva mener vi med den omvendte pyramiden?
Den omvendte pyramiden blir brukt når man skal skrive artikler og lignende. Den forteller oss at vi skal begynne med å skrive den viktigste informasjonen, deretter skal vi skrive den informasjonen som ikke er fullt så viktig, og til slutt skal detaljer komme. Dette skal gjøre at man lett kan ”klippe” av litt av slutten på teksten uten at det skal ha så mye å si for resten av teksten.

3. Når bruker vi APUS, og hva står de fire bokstavene for?
De fire bokstavene står for Anslag, Presentasjon, Utvikling og Slutt. APUS brukes når man skal forme en nyhetstekst. Anslaget er begynnelsen og det er viktig med en slående setning for å fange leserens oppmerksomhet. I presentasjonen gir man svaret på de viktigste spørsmålene i saken man har framstilt. I utviklinga blir temaet og saken vinkla og spissa – ulike mennesker for lov til å uttale seg også. På slutten oppsummerer man og setter punktum for nyhetsinnslaget.

4. Hva er særskilte kjennetegn ved nyheter på internett?
Nyheter med samme tema kan bli linka og kobla sammen mot hverandre sånn at leserne står fritt til å skape sin egen rekkefølge og sin egen vei gjennom nyhetsstoffet. Nettnyheter kan bestå av en rekke teksttyper som skrift, animasjon, grafiske illusjoner, lydopptak og filmsnutter. I tillegg går det ann å ta direkte kontakt med journalisten som har skrevet saken gjennom e-post, og man kan også diskutere sakene i diskusjonsgrupper eller på en blogg som er knytta til artikkelen.

5. Hva mener vi presseetikk, og hva er vær-varsom plakaten?
Presseetikk er regler pressen må rette seg etter for å kunne publisere artiklene sine. Hele den journalistiske prosessen går under presseetikken, det vil altså si alt fra innsamling til presentasjon av informasjonen man har funnet.

Vær-varsom plakaten inneholder regler om hvordan journalister skal oppføre seg overfor kilder og omtalte personer. Reglene er selvpålagte og etiske, og gjelder for all slags trykket presse.

6. Hva skjer dersom en journalist gjør overtramp?
De som begår overtramp og blir klaget på via PFU (Pressens Faglige Utvalg) – og får medhold fra PFU, må publisere en unnskyldning eller forteller om overtrampet de begikk.

2 kommentarer: