tirsdag 16. februar 2010

Radio vs. Podcast

Denne oppgaven er ikke ferdigskrevet... mer kommer senre.

Kort om forskjellene mellom radio og podcasting
Radio er interaktivt, ved at man kan ringe inn og snakke med radioverten i de aller fleste tilfellene. Dette kan man ikke gjøre på podcasting. Radio sendes direkte, mens podcasting er forhåndsinnspilte opptak man kan laste ned/følge med på på internett. Podcasting gir altså rom for finpussing av lyden og andre reguleringer – noe man ikke kan gjøre på radio. Likevel er mange podcaster lydopptak fra radioprogrammer (se eksempellinken) – slik at man kan høre radioprogrammene man liker gjentatte ganger. Podcaster er som regel reklamefritt også, fordi disse kan klippes bort, men på radio preges det sterkt av det – og det er viktig for radiokanalene at de har med reklame, fordi dette gir finansiering.

Podcasting er for alle, alle kan spille noe inn og lage det til et ”program” eller lignende, og publisere det på internettet – uten å betale noe for det. Det er egenprodusert, og så lenge man ikke bryter noen lover og regler, står man fritt til å dele det med hvem man vil. Radio derimot, må man ha lisens for å drive, og man trenger langt flere økonomiske midler for å få det til å fungere. Dette er kanskje en av de viktigste forskjellene. Podcast gjør at flere kan få frem sin stemme, og sine ideer, og i motsetning til radio har man ingen formell tidsbegrensning – i motsetningn til radio. Det kan derimot være svært vanskelig for private personer å få ut podcasten sin til mange lyttere. På dette området har radioen en klar fordel, ved at tilgjengligheten er langt bedre.

Radio, radio!


VG Reklame:  
Målgruppen er vanlige mennesker, uavhengig av kjønn. Vi identifiserer oss med den ved at det som utspiller seg på reklamen er en ganske vanlig situasjon, som det er stor sjanse for at mange har eller på et eller annet tidspunkt kommer til å oppleve. Det er normale, hverdagslige mennesker vi hører, som befinner seg på en vanlig kafe på en vanlig dag, mens de leser avisen. Dette er for mange en veldig vanlig prosedyre, noe som er med på å åpne for en litt større målgruppe. Kontentumet vi hører er prating, og det høres ut som om personene befinner seg på en kafe. Vi hører også at det kommer lyder fra en avis som blir bladd om.

Plateprating:
En plateprater er populært kalt en DJ (disc jockey), i dette tilfellet er det en radio-DJ. Det som kjennetegner plateprating er når musikken er den viktigste komponenten i sengen, men stemme blir også brukt i tillegg – likevel skjer ikke dette i så stor grad som i et vanlig radioprogram. Hovedfokuset ligger som sagt på musikken, og plateprateen spiller plater for radiopublikumet. Her forsøker de å holde på lytteren ved å arrangere en konkurranse med fine premier, noe som er et godt virkemiddel. De bruker også humor og kjappe kommentarer til sin fordel.

Månelanding:
Den geografiske avstanden har en del å si for kvaliteten på innslaget. Innspillingsutstyret er ikke tipp topp, det er ikke signalene heller – dette forårsaker en redusert kvalitet, og det er vanskelig å høre nøyaktig hva senderen sier, uten å konsentrere seg. I tillegg kommer det med store grader av kontentum, spesielt en kontinuerlig during. Denne duringen kan være et resultat av at lydutstyret ikke var i helt tipp topp kvalitet, og at de dårlige signalene spilte direkte inn på sendingen.

Vebjørn Rodal:
I begynnelsen høres kommentatoren veldig uengasjert ut, og dette smitter over på lytteren – her kunne nok mange lyttere funnet på å bytte kanal ganske fort. Innslaget tar seg derimot opp tilnærmet fort. Når det begynner å skje litt flere ting på banen, blir kommentatoren mer engasjert. Dette øker og øker mot slutten av klippet, samtidig som spenningen stiger, og det blir langt lettere å engasjere seg i situasjonen. Det at entusiasmen økte såpass fort, kan også være en faktor som er med på å gjøre det enklere for lytteren å engasjere seg. Ja, det er et menneskelig nærvær ved det hele, men jeg vil ikke si at det ligger til grunne helt i begynnelsen – da ligner det mer på en kald robot. Dette endrer seg fort når kommentatoren ser ting han liker og blir engasjert – da får innslaget fort litt mer integritet og man føler at personen som sitter og kommenterer er menneskelig. Engasjementet og entusiasmen for det som skjer øker kjapt hos vedkommende, og vi hører på stemmen hans at følelsesspekteret utvides på menneskelig vis.

Varm Veum:
Virkemidlene som blir brukt for å gjøre det dramatisk, er mange. Stemmene er dempet, og fortellerstemmen har et snev av alvorlighet og depresjon over seg. Han puster tungt inn og ut flere ganger, noe som gir et tydelig bilde på at han er lei av noe eller kanskje oppgitt, sannsynligvis over situasjonen han befinner seg i. Musikken er også et viktig virkemiddel her. Musikken som går gjennom hele opptaket bærer preg av en blues-aktig stemning. Med blues-stemning mener man nedstemthet, depresjon og tristhet.


Ikke ferdig.

onsdag 3. februar 2010

Foolishly seeking true love - lydbildeanalyse


Filmen åpner svakt, med sakte, rolig, klassisk musikk. Allerede i starten blir vi altså ført inn i kortfilmens genrelle stemning. Den mannlige hovedpersonen, Handsome Freeman, befinner seg på et utested - en restaurant hvor dikt leses opp. Fra første stund blir vi møtt av miljølyd, i form av kontentum (bakgrunnslyd). Denne miljølyden kommer fra mennesker som befinner seg på restauranten, og som prater sammen. Denne miljølyden tones ut ganske fort, når fortelleren begynner å fremføre sin monolog, og Handsome etterhvert sier noen ord. Ikke lenge etter dette skiftet, forekommer det et skift til ved at den kvinnelige hovedpersonen, Belle, fremfører sin monolog på scenen. Denne monologen er et dikt som handler om kjærlighet, som fremføres i samspill med musikkens flyt.

Musikken i denne kortfilmen blir brukt for å understreke budskapet og stemningen som ligger til grunn. Musikkvalget gjør altså at stemningen i filmen forskterkes, og seere oppfatter den enklere. Videre hører man tydelig at det er den samme typen musikken som har blitt brukt gjennom hele filmen, omtrent sammenhengende med noen få pauser. Disse pausene er velplasserte, og blir kun brukt der det er ytterst nødvendig. Dette gjør at de scenene der dette skjer blir både understreket og fremhevet, og forsterker det regissøren prøver å få frem ved å inkludere disse scenene i filmen. Dette skaper god flyt i filmen, den knytter den sammen og fungerer som en god lydbro til sceneovergangene. Den passer også godt til klipprytmen, og man kan på mange måter si at den fungerer som den røde tråden i filmen, i samspill med fortellerens monolog.

Diegetisk lyd er også brukt i denne filmen, og brukes i enkelte tilfeller som en godt fungerende lydovergang. Diegetisk lyd er når det kommer lyd fra en gjenstand, og man kan tydelig se at handlingen utføres mot gjenstanden mens den befinner seg på bildet. Et av mange eksempler fra denne kortfilmen finner vi omtrent helt i begynnelsen. Dette er når vi får øye på Handsome Freeman gjennom en foreløpig uidentifisert gjenstand. Denne gjenstanden ligger som en slags ramme rundt bildet, og vi legger derfor tydelig merke til at den er til stede. Etter noen få sekunder blir den samme gjenstanden brukt som en bildeovergang, ved at den belyses og vi får se hva det er og hvem den tilhører. Det viser seg å være en tamburin, som Belle slår på - og oppmerksomheten rettes mot henne. I denne overgangen kan vi tydelig se at Belle slår på tamburinen, og slik kan vi si at det er en diegetisk lyd. Neste gang hun slår på den, blir lyden og handlingen brukt som en bro over til neste scene igjen - og vi ser ikke at hun slår den andre gangen. Dette kalles ikke-diegetisk lyd. Filmen skifter fra å være diegetisk og ikke-diegetisk på en flytende og balansert måte, men det vises tydelig at det for det meste er ikke-diegetisk lyd som blir brukt.

Dialogbruken i filmen er ikke tilstedeværende før helt mot slutten. I stedet bærer filmen seg fremover med bruk av monologer. Monologene fremføres vekselvis av den kvinnelige hovedpersonen, den mannlige hovedpersonen og fortelleren (som forøvrig også er mannlig). Fortellerens monolog finner vi gjennom hele filmen, og brukes for å forklare de ulike scenene, ettersom det ikke foreligger noe som helst form for dialoger i begynnelsen og i midtdelen.  Stemmen til fortelleren er rolig og forklarende, og stemmeleiet passer perfekt til flyten i filmen.

Musikken og stemmen utgjør to kontraster, ettersom at musikken og fortellerstemmens toneleie er annerledes. Musikken er lidenskapelig og fylt av følelser, samtidig som fortellerens stemme har et litt lystigere preg. Likevel fungerer disse to faktorene utrolig godt sammen, og gjør at filmen blir enklere å forstå, og stemningen kommer tydeligere frem som følge av disse kontrastene.

Når det kommer til språkbruk og valg, snakker både fortelleren og den mannlige hovedpersonen engelsk. Dette gjør derimot ikke den kvinnelige hovedpersonen. Hun snakker fransk, og av og til engelsk; men da fremdeles med et tydelig franskspråklig særpreg. Dette er et viktig virkemiddel som også understreker budskapet i filmen; at man kan finne kjærlighet overalt, om man bare innser det før det er for sent. Fransk blir ofte sett på som kjærlighetens språk, ettersom det bærer preg av lidenskap og romanse. Det er dette kortfilmen handler om, og derfor blir dette også et viktig virkemiddel som er med på å sette oss i den riktige stemningen, og forsterker budskapet ytterliger - i samspill med de andre utvalgte virkemidlene. Engelsken til fortelleren og Handsome forsterker Belle sin fransk.

Dialogen som forekommer på slutten av filmen, er en vakker måte å avslutte den på. Dialogen skjer mellom Belle og Handsome, som snakker sammen for aller første gang. Handsome og Belle kjører samme taxi, men skal av på ulike steder. Belle glemmer vesken sin i bilen, og Handsom bestemmer seg for å løpe etter henne med dem. Slik kommer de i prat, og man merker fort at de har en kjemi som går utover det vanlige vennskapet. Deretter avsluttes filmen, og overlater resten til fantasien.

Gøye repetisjonsoppgaver - kapittel 16


1. Hva menes med konvergens?
Konvergens er begrepet på sammensmeltningen som skjer når ulike medieelementer flyter sammen.

2. Skriv kort om de fire ulike typene av konvergens?
Det finnes flere typer konvergens; tjenestekonvergens, nettverkskonvergens, terminalkonvergens og markedskonvergens. Tjenestekonvergens beskriver nettavisenes utvikling. Fra papiravis uten bilder og farge til nettavis med video, farger, bilder og så videre). Nettverkskonvergens handler om overgangen fra spesialiserte nettverk til nettverk som tilbyr flere typer tjenester. Altså utviklingen fra telegraf, radio og telefon til internett og lignende multifunksjonelle nettverk. Terminalkovergens er utviklingen av apparater som kan gjøre flere ting. Terminalkonvegens er f.eks. en mobil som kan både ta bilde, spille musikk og tolke radiobølger.

Resultatet av tjeneste-, nettverk-, og terminalkonvergens er markedskonvergens. Dette betyr at ulike bransjer ender opp med å konkurrere innenfor det samme markedet. Før var bransjene atskilt og hadde hvert sitt markedsområde å fokusere på.

3. Hva slags tjenester tilbyr Google?

Google tilbyr en lang, lang rekke tjenester som stadig vokser. Til nå tilbyr Google støtte til de fleste operativsystemene som er tilgjengelige på markedet, i tillegg har de en rekke programvarer. De tilbyr et bilderedigeringsprogram (Picasa), som ikke bare kan redigere bildene dine - men også indeksere alle bildene du har på datamaskinen, slik at du enkelt kan finne frem til bildet du vil ha, uten å lete gjennom alle mappene. De har en oversettelsestjenste (Google Translations) som oversetter tekst fra et språk til et annet. De har et kartprogram som enkelt viser deg adressene du søker etter (Google Earth/Maps), et mailsystem (G-mail) og en bloggportal (blogspot/blogger). Det populære videodelingsnettstedet YouTube og GoogleVideos eies og tilbys av Google. Det samme gjelder for AdSense, AdWords, Analytics, Wave, Alerts og chatteprogrammet Google Talk. Videre kan man nevne Google Books og Google Scholar. For å holde styr på alle disse tjenestene, har Google opprettet et eget program som skal holde styr på alle Google-programmene dine; kalt Google Desktop.

Den viktigste funksjonen til Google, er at det er verdens mest brukte søkemotor, med generelt sett best resultater. Det har til og med blitt opprettet en side (http://justfuckinggoogleit.com) som gir et bilde på hvor nyttig tjenesten er. Søkemotoren tilbyr spesifiserte søk på både nyheter og bilder, eller bare tekstdokumenter.

Alt dette er freeware, altså gratis.


(resten av oppgavene kommer senere, ble ikke ferdig)