1. Forklar hva lukker og blender er, og hvordan de fungerer.
Lukkeren er den som bestemmer hvor lenge lyset skal få komme inn – og lyset som slippes inn oppfattes av en lysfølsom film. Denne prosessen kaller man for eksponering. Hvor lenge filmen utsettes for lys kalles lukkertid. Blenderen bestemmer hvor mye lys som kommer inn på filmen.
For å oppnå et bra bilde er det viktig med godt samarbeid mellom lukkeren og blenderen. Stiller man ett hakk opp på lukkertidsvelgeren, og man gjør omvendt med blenderåpningsinnstillingene; altså setter den ned et hakk ned – utjevner de hverandre lysmessig – men bilderesultatet kan uansett blir annerledes.
2. Hva er forskjellen på mf og af?
Mf står for manuell fokus. Ved å dytte ”knappen” til denne innstillingen, kan du bestemme selv hvordan du vil fokusere og du må gjøre denne delen av bildet selv. Manuell fokus er veldig greit å bruke på forskjellige makrobilder (nærbilder med liten dybdeskarphet), mørkefotografering og dersom du vil at motivet skal bevege seg.
Af står for autofokus, dersom du har denne innstillingen vil kameraet automatisk fokusere på det fokuseringspunktet du har valgt, og gjøre denne delen av bildet klart.
3. Hvordan oppnår man god og dårlig dybde i et bilde?
Avstand til motivet: Dersom man står nærme motivet, blir det som regel liten dybdeskarphet – altså at alt som er langt vekk, og som ikke er motivet vil se uklart ut. Jo nærmere objektivet er motivet, desto mindre dybdeskarphet får man - men det krever at man har en liten blenderåpning. I tillegg er det viktig at lukkertiden er riktig, slik at det kommer nok lys inn til at bildet kan bli klart og sånn som du vil ha det. Blits er viktig.
Blenderåpning: Dersom man har liten blenderåpning får man stor dybdeskarphet, og omvendt; stor blenderåpning gjør at dybdeskarpheten blir mindre. Lukkertid og blenderåpning jobber sammen; liten blenderåpning krever lengre lukkertid, stor blenderåpning krever kort lukkertid.
Fokusering: Hvor du fokuserer er også viktig, som hjelp kan man bruke fokuseringspunktene som finnes i kameraet.
4. Hva er ISO?
ISO er lysfølsomheten til filmen. En lav ISO gir lav lysfølsomhet, og en høy ISO gir høy lysfølsomhet. Hvis man velger for lav ISO, og ikke har nok lys blir bildet mørkt. For høy ISO-verdi kan gjøre at bildet blir litt kornete og med nedsatt kvalitet. Man må regulere ISO-verdiene ut ifra hva man skal ta bilde av, og samarbeide med lukker og blender.
5. Hvordan kan vi fryse bevegelser, og hvordan kan man illustrere fart?
Frysing av bevegelser: Frysing av bevegelser krever kort lukkertid. Kort lukkertid krever stor blenderåpning, osv. Det er ikke så nøye med stativ på dette.
Illustrering av fart: Illustrering av fart krever lang lukkertid. Det er også lurt å bruke stativ for ikke å få uklarheter i bildet, og få motivet til å se ut som du vil.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar