fredag 26. september 2008

Repetisjonsoppgaver kapittel 8

1. Hva er en nyhet? Hva er typiske kjennetegn ved en nyhet?
En nyhet er informasjon om en aktuell hendelse, noe som har hendt i samfunnet. De skal også prioritere nytt framfor gammelt, nært framfor fjernt, konflikt og drama framfor harmoni, person framfor sak og kjente og rike personer framfor folk flest. Nyheten skal også inneholde titler, mellomtitler, ingress, by-line, brødtekst og mellomtitler

2. Hva mener vi med den omvendte pyramiden?
Den omvendte pyramiden blir brukt når man skal skrive artikler og lignende. Den forteller oss at vi skal begynne med å skrive den viktigste informasjonen, deretter skal vi skrive den informasjonen som ikke er fullt så viktig, og til slutt skal detaljer komme. Dette skal gjøre at man lett kan ”klippe” av litt av slutten på teksten uten at det skal ha så mye å si for resten av teksten.

3. Når bruker vi APUS, og hva står de fire bokstavene for?
De fire bokstavene står for Anslag, Presentasjon, Utvikling og Slutt. APUS brukes når man skal forme en nyhetstekst. Anslaget er begynnelsen og det er viktig med en slående setning for å fange leserens oppmerksomhet. I presentasjonen gir man svaret på de viktigste spørsmålene i saken man har framstilt. I utviklinga blir temaet og saken vinkla og spissa – ulike mennesker for lov til å uttale seg også. På slutten oppsummerer man og setter punktum for nyhetsinnslaget.

4. Hva er særskilte kjennetegn ved nyheter på internett?
Nyheter med samme tema kan bli linka og kobla sammen mot hverandre sånn at leserne står fritt til å skape sin egen rekkefølge og sin egen vei gjennom nyhetsstoffet. Nettnyheter kan bestå av en rekke teksttyper som skrift, animasjon, grafiske illusjoner, lydopptak og filmsnutter. I tillegg går det ann å ta direkte kontakt med journalisten som har skrevet saken gjennom e-post, og man kan også diskutere sakene i diskusjonsgrupper eller på en blogg som er knytta til artikkelen.

5. Hva mener vi presseetikk, og hva er vær-varsom plakaten?
Presseetikk er regler pressen må rette seg etter for å kunne publisere artiklene sine. Hele den journalistiske prosessen går under presseetikken, det vil altså si alt fra innsamling til presentasjon av informasjonen man har funnet.

Vær-varsom plakaten inneholder regler om hvordan journalister skal oppføre seg overfor kilder og omtalte personer. Reglene er selvpålagte og etiske, og gjelder for all slags trykket presse.

6. Hva skjer dersom en journalist gjør overtramp?
De som begår overtramp og blir klaget på via PFU (Pressens Faglige Utvalg) – og får medhold fra PFU, må publisere en unnskyldning eller forteller om overtrampet de begikk.

tirsdag 23. september 2008

Hindret massemord


Gartner (22) reddet ung jente og bestemor fra skjebnesvanger død i kolonihage.

Tekst: Hege Kristiansen
Bilde:
Illustratørene


I går formiddag skulle den lille jenta, ved navn Rødhette (7), besøke
sin syke bestemor (68) som eier en hel kolonihage, og derfor bor der alene hele året. Det var moren (30) til den lille jenta som tok avgjørelsen med å sende henne ut i skogen alene. Lite visste de om hva som kom til å møte lille Rødhette.

Det er tydelig at ulvebestanden øker, og at de trekker seg nærmere og nærmere sentrum. På sin ferd ut av byggefeltet møtte hun en stor ulv som viste seg å være mer pågående enn hva normale ulver er. Uten at Rødhette var klar over det, hadde ulven på mystisk vis funnet ut hvor den stakkars jenta var på vei.

Ulven kom dessverre Rødhette i forkjøpet med besøket, og kjøttetende som ulven jo e
r, rakk den å fortære bestmoren. Da Rødhette en time senere kom fram til åstedet, fant hun ulven i senga til bestemoren med bestemorens klær på. Rødhette tenkte ikke noe mer over saken, og spurte bestemoren en rekke utfyllende spørsmål om den plutselige forandringen i utseendet hennes. Hun konkluderte raskt med at dette måtte være hennes kjære bestemor.

- Med dagens plastiske kirurgi og muligheterer ingenting overraskende lenger, uttrykker Rikshospitalets kirurgiske overhode. Han ønsker ikke å kommentere forholdet noe videre.


I ettertid har det blitt spekulert på om det bare var jentas fantasi som spilte henne et stort puss, eller om ulven virkelig har utviklet taleegenskaper gjennom årenes løp.
"Det er både skremmende og bekymringsverdig å oppdage denne utviklingen hos rovdyrbestanden", sier Dyrebeskyttelsen.

Heldigvis hadde det seg slik at det var en gartner ute og arbeidet til livets opphold i bestemorens hage på det tidspunktet da fortæringen skjedde. Bestemoren skal angivelig ha bedt ulven om å komme inn, i den troen om at det var barnebarnet som banket på døren. Da hun til sin store forskrekkelse oppdaget at det ikke var Rødhette, ropte hun "hold deg ute!", noe gartneren bekrefter. Dessverre endte det hele med at ulvens instinkter tok overhånd og bestemoren ble spist.


Det vekker imidlertid mistanke rundt gartnerens troverdighet i og med at han ikke reagerte når bestemoren skrekk for sitt liv. Gartneren forklarer dette med at han trodde hun ropte til ham. Dette begrunner han med at han er fra utlandet, og at han derfor er vant med å møte motstand på arbeidsplassen.


Mistankene ble allikevel hevet da det kom fram at det var gartneren som reddet Rødhette fra å bli spist. Han tok jordspaden sin og drepte ulven med kraftige slag. Da oppdaget han at magen til ulven lagde små brøl, og han spratt derfor opp magen hans - og der lå bestemoren i levende live. Dette får Dyrebeskyttelsen til å reagere, da de mener at det trioen sier har skjedd har lite troverdighet da en ulv ikke har kapasitet til å sluke et menneske helt.

Både Rødhette og bestemoren kom fra det hele med lettere psykiske skader. Bestemoren sliter i tillegg til angsten med brannsår som følge av magesyren i ulvens mage.



lørdag 20. september 2008

Trainspotting filmanalyse



Filmen er en skotsk dramakomedie fra 1996, basert på en novelle av Irvine Welsh. Den omhandler alt fra kjærlighet, vennskap og fotball til dop, gruppepress og det faktum at det ikke er lett å si nei. Den er regissert av Danny Boyle, og i skuespillerbåsen finner vi blant annet Ewan McGregor i hovedrollen som Mark Renton, som kanskje er en av de mest heroinavhengige i hele filmen.

Tett etterfulgt av ham, kommer diverse biroller, blant annet finner vi Ewen Bremner i rollen som Spud – en ganske tilbaketrukken og særegen fyr, som også er narkoman. Sick boy, spilt av Johnny Lee Miller, er en svoren James Bond-fan, og i likhet med de to andre er også han narkoman. Rollen som Tommy MacKenzie blir spilt av Kevin McKidd. Tommy er en sann sportsidiot, som verken drikker, røyker eller ruser seg på noen måter – og han er i tillegg den ærligste av dem alle; han forteller alltid sannheten, uten unntak. Han er kjapp til å kritisere sine kamerater for heroinbruken, helt til dama hans en dag slår opp med ham, og verdenen hans blir snudd på hodet. Da tyr også han til den narkomane livsstilen. Til slutt har vi Begbie som ikke doper seg i det hele tatt, men heller tyr til alkoholen. I tillegg er han en psykopat man sjelden eller aldri ser maken til.

Filmen varer i 93 minutter, hvor handlingen foregår henholdsvis i London og i Skottland – nærmere bestemt Edinburgh. Bruken av kameravinkler er ganske normal stort sett gjennom hele filmen. Bortsett fra i åpningsscenen hvor filmingen er hektisk og det blir byttet mellom forskjellige vinkler, kombinert med stressende, rask musikk. Den subjektive kameravinkelen blir likevel brukt når de filmer scener hvor Renton er dopet. Filmen er ikke laget på det største budsjettet man har sett i filmhistorien, men man får allikevel et godt inntrykk av de skitne fargene og bildekvaliteten er jevnt over ganske god. De skitne fargene er veldig godt gjennomførte, og man får virkelig inntrykket av at det er en av de mest skitne byene i Skottland vi står ovenfor. Fargebruken står også i stil med handlingen som utspiller seg på skjermen. Lysbruken er også redusert, noe som igjen forsterker de mørke, skitne og dystre fargene som ellers blir brukt i filmen.

Lydkvaliteten er helt grei, og dette er for det meste en godt utført snakkefilm. Det blir brukt mye dialog, men selvfølgelig også dialog. Musikken er pefekt satt sammen og skreddersydd til denne filmen, og er et godt spredt utvalg av blant annet indie-musikk. Vi møter Iggy Pop, New Order, Leftfield og mange andre. Den mest kraftige og meningsfulle scenen med musikk til, er kanskje Rentons avrusningsscene med Lou Reeds kjente sang kalt ”Perfect day”.

I åpningsscenen ser vi Renton og hans kompiser løpe nedover ei lang gate. Vi får ikke helt vite hvorfor før på slutten av filmen når den nøyaktig samme scenen blir vist på nytt senere i filmen; det er Renton og guttene hans som rømmer etter å ha begått et ran for å finansiere dopavhengigheten sin. Vi hører også Renton’s stemme som kritiserer mennesker som velger det rolige og stabile familielivet fylt av rutiner og materialisme, ”velg livet” sier han. Han selv velger å ikke velge livet – for hvem trenger vel det når man har heroin?

Gjennom filmen følger Renton på sin ferd gjennom narkotikaens bølgedaler. Han må hele tiden stjele eller gjøre andre lugubre ting for å få nok penger til å dope seg gang etter gang. Dette forstetter han med helt til han en dag tar en overdose og innser at han vil komme seg ut av det og begynne et helt nytt liv. Dette skjer ikke lenge etter det store vendepunktet i hele filmen; når Tommy og ei dopvennines baby dør som følge av vannskjøtsel fordi de ikke tar vare på henne. Foreldrene hjelper ham med avvenningen nok en gang.

Allikevel ender han opp med å dope seg igjen og lover seg selv at ”denne gangen er det siste”. For å kunne få ting på avstand, reiser han fra byen og får seg jobb som eiendomsmegler – noe som ser ut til å bli en suksess for ham. Helt til psykotiske Begbie dukker opp, ettersøkt for væpnet ran.

Etter hvert begår Tommy selvmord, og Renton drar tilbake for å dra i begravelsen – noe som gjør at han returnerer til sitt vante miljø; dopmiljøet. Til slutt bestemmer de seg for å kjøpe billig heroin, for så å selge det videre med stor prisøkning slik at de tjener masse. De klarer det med stor suksess, men Renton bestemmer seg for å stikke av med pengene. Allikevel lar han det ligge igjen noen penger i et bankskap som Spud finner.

Filmen slutter med denne scenen.


fredag 12. september 2008

Nyopprettet mediablogg


Dette er - som du forhåpentligvis har skjønt - en blogg.

Men det er ikke en hvilken som helst blogg - det er en mediablogg. Nærmere bestemt Heges (min) mediablogg. Den er et resultat av en media-oppgave som går på nemlig det å opprette en blogg som skal brukes til diverse skolearbeid og mediarelaterte ting. Kommer antakeligvis til å legge inn diverse andre skriblerier her også, men ikke så mye. Hvis du er interessert i mer, kan du ta en titt på skammekroken.blogg.no

Som jeg skrev, har jeg mediefag. Rettere sagt; medie- og informasjonskunnskap. Dette er et ganske greit fag, hvor vi får beveget oss inn på noen av de tingene jeg synes er gøy. For eksempel det å ta bilder - jeg har et elskverdig forhold til mitt Nikon D40.

Til nå har vi jobbet i grupper og tatt en del bilder, noe som har vært ganske gøy :) Litt avkobling, og annerledes undervisning sier man ikke neitakk til! Vi skal også bevege oss innom intervjuing, filmlaging, bilderedigering osv. Photoshop er en del av redigeringen, og jeg er en svoren tilhenger av dette programmet.

Sådetså.